– Må bestemme om eldre skal få en fjerde dose

– Svært mange eldre nordmenn kunne snart ha fått fjerdedosen med koronavaksine hvis de bodde i Sverige. Også norske myndigheter må avgjøre om eldre skal få en fjerde dose, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen.

PUBLISERT:
29.03.2022
OPPDATERT:
31.03.2022

 

Svenske myndigheter slår fast at eldre har nytte av en fjerde dose og tilbyr den til alle over 80 år, til mottakere av hjemmetjenester og til beboere på eldreinstitusjoner. Briter over 75 år får tilbudet om fjerdedosen i vår.

– Eldre i Norge må få vite hvorfor de blir behandlet forskjellig fra svenskene og britene. Myndighetene må også gi eldre langt tydeligere informasjon om hvor trygge de nå er med tre doser i kroppen og hvor lenge de vil være trygge. Det trenger eldre å vite når de skal legge planer for sosialt samvær i påsken og månedene som kommer, sier Jacobsen.

I MEDIA: Les mer hos NRK om våre krav. Les mer i Nettavisen om vår utfordring til myndighetene. 

– Smittefrykt har skapt mye sosial isolasjon blant eldre under pandemien. Nå må norske myndigheter gjøre alt for å unngå at eldre isolerer seg på nytt, krever eldreombudet.

Flere måneder siden tredjedosen

I februar anbefalte den svenske Folkhälsomyndigheten en fjerde dose til alle over 80 år og viste til at det hadde gått tre–fire måneder siden tredjedosen. I Sverige skal det gå minst fire måneder mellom tredje- og fjerdedosen.

I Norge er det ved utgangen av mars flere enn 300 000 personer over 75 år som fikk tredjedosen for minst fire måneder siden. Halvveis ut i april vil det gjelde flere enn 375 000 personer. Det viser Folkehelseinstituttets vaksinestatistikk.

– Med andre ord er det svært mange eldre nordmenn som snart kunne ha fått fjerdedosen dersom de bodde i Sverige, påpeker eldreombud Bente Lund Jacobsen.

Svenske myndigheter støtter seg til data som tyder på at beskyttelsen for eldre har falt etter tre–fire måneder. Fra Storbritannia rapporteres et markant fall i beskyttelsen tre–sju måneder etter forrige dose.

– Må informere bedre i år

– Norge kom seint i gang med den tredje dosen. Vi ble i fjor kontaktet av eldre som savnet informasjon om når de ville få tredjedosen. Det skapte en utrygghet som ikke må få gjenta seg nå. I år er det avgjørende at myndighetene informerer bedre om hvor beskyttet eldre er og om de vil få en fjerde dose, sier Jacobsen.

Eldreombudet har tidligere etterlyst at norske myndigheter avgjør om eldre vil få en fjerde dose.